top of page
Zoeken

Tips & tricks om uit je hoofd te kruipen

Oké, dus jij wil wat vaker uit je hoofd kruipen? Goed!


Wat doe je best eerst?

Stilstaan en observeren.

Want wat zit er precies allemaal in dat hoofd? Daar valt al veel uit te leren.


Probeer dit eens: ga op een stoel zitten in stilte. Zonder afleiding, zonder smartphone, zonder iets eigenlijk. Zet een timer en blijf 5 minuten zitten, liefst met je ogen toe. Probeer niets na te streven, maar zit gewoon zoals je heel natuurlijk zou doen en onderga...


Indien je gedachten alle kanten op gaan, je 385 maal afgeleid bent en je je oprecht afvraagt of die timer wel juist stond ingesteld, dan kan ik je geruststellen: je bent niet alleen. Want hoe vaak doe je dat, 5 minuten lang stil op een stoel gaan zitten, zonder afleiding? Juist ja...

Deze oefening helpt je niet direct om uit je hoofd te kruipen, maar doet je wel beseffen hoe hard dat soms nodig kan zijn. Hoe druk, luid en chaotisch het soms is in je hoofd.


Kruip je er graag even uit? Dat kan via deze tips & tricks:


1. Doe een eenvoudige ademhalingsoefening.

Focus op je in- en uitademing. Haal het tempo langzaam naar beneden en maak je ademhaling minder oppervlakkig. Probeer te ademen vanuit je buik: bij het inademen komt je buik naar voren, bij het uitademen terug naar achteren. Je borstkas blijft min of meer stil. Ga na hoe je de ademhaling het meest gewaarwordt. De verplaatsing van de lucht aan de ingang van je neusgaten? Het geluid dat gepaard gaat met in- en uitademen? De spieren in je romp? Door zo geconcentreerd bezig te zijn met ademen, maak je je geest leeg en verdwijnen alle andere gedachten even naar de achtergrond. Je hartslag vertraagt en je stressniveau daalt automatisch. Nog een voordeel van deze oefening: het kan om het even waar en om het even wanneer. Maar doet het misschien niet midden tijdens een familiediner, ook al kan je het dan mogelijks goed gebruiken ;-)


2. Ga onkruid wieden.

Niks beter om uit je hoofd te kruipen en in je lijf dan eens goed in de aarde wroeten met je handen. De werkwoorden 'gronden' en 'aarden', die duiden op bewustwording van je lichaam en je eigen grenzen, zeggen genoeg. Echt, probeer het eens!

Geen tuin of onkruid? Trek te voet de natuur in: wandel op aarden paden en door de modder. Ga languit liggen in het gras of in het zand. Ga op de dikke laag gevallen bladeren zitten die momenteel de bosgrond siert en wroet er eens door met je handen. En doe van bladerconfetti, zoals de kinderen. Want: waarom niet?


3. Dans op blote voeten.

Doe je schoenen en sokken uit. Zet een playlist op die je danskriebels geeft. Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. Vóél de muziek en laat het ritme en de melodie door je lichaam stromen. Denk niet na, beweeg gewoon. Je lichaam weet hoe, dans is een taal die ze spreekt.

Tip: kan ook super tof zijn met partner, kinderen, vrienden,...

Tip 2: speel een level hoger en doe dit in het zand, het gras, de zee, de modder,... Aarden dus ;-)


4. Wees creatief

Tekenen, schilderen, breien, naaien, zingen, je huis decoreren, bloemschikken, muziek maken, mandala’s kleuren, handlettering,… Je laat je creativiteit stromen en verlegt de focus van je gedachten naar je handelingen en dus je lichaam. Het resultaat is ondergeschikt aan het proces , dus wees niet te kritisch maar geniet van het creëren en de mentale rust die daarmee gepaard gaat.


5. Doe een bodyscan

Een bodyscan is een eenvoudige meditatievorm waarbij je met je geest letterlijk je lichaam gaat scannen, stukje voor stukje. Je begint bij je tenen en ervaart wat je daar voelt. Warmte, koude, kriebel, jeuk, tinteling, pijn, helemaal niets,... Alles kan en alles is goed: je stelt gewoon vast, je tracht niet bij te sturen. Zo ga je langzaam je hele lichaam af, van beneden tot bovenaan je kruin.

Zo'n bodyscan is zeker in het begin niet altijd makkelijk. Voor je het weet lig je te denken aan mailtjes die je nog moet beantwoorden, wat je vanavond zal eten, dat je echt niet moet vergeten om dat kaartje te posten en ga zo maar door. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, je bent dan juist aan het oefenen. Merk op dat je afdwaalt en breng je aandacht rustig terug naar het lichaamsdeel waar je mee bezig was.

Het kan helpen om een bodyscan uit te voeren onder begeleiding van gesproken instructies, zo blijf je er met je aandacht veel makkelijker bij dan wanneer je dit in je eentje doet.


It's your lucky day, want als je voor 30 november hier klikt, krijg je een audio toegestuurd waarbij ik je begeleid in een bodyscan. Ga er zeker mee aan de slag!

En, welke truukjes werken bij jou goed om uit je hoofd te kruipen? Laat het gerust weten!Nood aan meer tips voor minder stress?

bottom of page