top of page
Zoeken

Introvert in een extraverte wereld

*Ik ga vandaag het fenomeen 'energetische kater' proberen tackelen. Vooraleer ik dit onderwerp ten berde breng: all credits to Kelly voor de term die perfect uitdrukt waarover het gaat. Eeuwige dankbaarheid om woorden te geven aan dit verschijnsel!*


Bon. Die energetische kater dus. Wat is dat?

Wel, het is in elk geval herkenbaar voor de introvert, leerrijk voor de extravert, denk ik dan :-)


Misschien moet ik eerst nog even goed duiden wat die termen precies betekenen, introvert en extravert. Want daar bestaat nog veel misverstand rond.


Misverstand 1: Je "bent" introvert of extravert.

Introversie en extraversie zijn concepten, die wij als mens gebruiken om de wereld beter te begrijpen. Voor het gemak zeggen we dat iemand eerder introvert of extravert "is", maar dat klopt niet helemaal. Je toont gewoon meer of minder eigenschappen van 1 van beide concepten. De ene persoon zal veel introverte eigenschappen vertonen, de andere veel extraverte, veel mensen zitten ook ergens tussenin. Het is dus niet zo zwart-wit.


Misverstand 2: introverte mensen zijn verlegen of asociaal.

Helemaal fout. Introversie heeft niets te maken met een gebrek aan sociale vaardigheden. Het heeft te maken met je energie en je bewustzijn, waar je focus ligt.

Als extravert ben je vooral gericht op de buitenwereld en de mensen en gebeurtenissen daarin. Je zoekt graag en vaak het gezelschap van mensen op, want als je te weinig prikkels krijgt, word je onrustig. Je krijgt energie van drukke plekken, veel gesprekken.

Als introvert ben je gericht op hoe jouw binnenwereld die buitenwereld ervaart. Je verveelt je niet snel in je eentje. Je broedt graag op nieuwe ideeën en informatie. Je observeert graag, luistert graag, neemt alles in je op om erop te kauwen.


Dat wil NIET zeggen dat een introvert niet geniet van sociale contacten. Als mens hebben wij nood aan verbondenheid met anderen. Het grote verschil met een extravert is dat het je als introvert veel energie kost wanneer je lang je aandacht op de buitenwereld hebt moeten richten. Je geniet van diepgaande gesprekken, maar veel oppervlakkige contacten met veel verschillende mensen, zuigen je leeg. Je hebt dan tijd alleen nodig om terug op te laden.


Oké, terug naar die energetische kater!


Het ding is, in onze maatschappij is extraversie zo'n beetje de norm. Het is vaak belangrijk dat je van je laat horen, dat je je profileert. Dat je 'netwerkt' (als er 1 ding is dat introverten verafschuwen, is het van die netwerkevents, toch?). Allemaal zaken die meer extraverte mensen vaak van nature doen.

Als introvert zal je je dan ook sneller een buitenbeetje voelen. Als je vaak te horen of te voelen krijgt dat je te bescheiden of te stil bent, of te afstandelijk (omdat dit soms zo wordt gepercipieerd in een extravert gerichte maatschappij), ga je zelf ook bijna geloven dat er iets 'mis' is met je. Dit zal zeker herkenbaar zijn voor de introverte lezer!


Het gebeurt daarom vaak dat je als introvert krampachtig probeert extraverter voor te komen. Dag in, dag uit. Omdat dat beter 'past' in je leven of omdat je gewoon soms niet anders kan. Dodelijk vermoeiend is dat.


En dan, dan is die energetische kater daar.

Beschouw het als een soort afstraffing van het ontkennen van je introversie ;-)

Wanneer jij als introvert onvoldoende aandacht hebt voor jouw noden, voor jouw natuurlijke voorkeur, dan zal je dat geweten hebben. Je energieniveau daalt en blijft dalen, je geraakt niet meer opgeladen en dat wreekt zich.

Je bent compleet onverstandig omgesprongen met jouw energie, en net zoals je een kater hebt nadat je onverstandig bent omgesprongen met alcohol, laat zich dat serieus voelen.

Hoe voelt dat dan, die energetische kater?


Wel ja, leeggezogen.

Ik kan niet spreken voor een ander, maar bij mij zijn dit een aantal symptomen:

  • moe opstaan zelfs al heb ik goed geslapen

  • een compleet gebrek aan focus

  • geen zin om iets te ondernemen (behalve onder een dekentje naar netflix kijken of slapen)

  • sugar cravings

  • spierpijn, het gevoel dat je een griep gaat krijgen, keelpijn,...

  • sneller geïrriteerd zijn

  • zeer weinig geduld hebben (nog minder dan anders, hehe)

  • je wil met rust gelaten worden en droomt van een nacht hotel in je eentje met een schuimbad, een glas wijn en een goed boek (oké, van dat laatste droom ik altijd, haha!).

Kan je de energetische kater vermijden?

Dat kan, al heb je dat niet altijd volledig in de hand. Extravert gerichte maatschappij, weet je nog? En dat je ook met een energetische kater gewoon terug de dag moet doorkomen als was er niets aan de hand, helpt natuurlijk niet.


Er zijn 2 zaken die wél helpen, volgens mij.


1. Jouw energie bewaken.

Neem je voldoende rust? Kan je voldoende opladen? Neem je voldoende tijd voor jezelf en voor je innerlijke wereld? Dat hoeft zeker niet op die hotelkamer in dat bad met dat glas wijn en dat boek te zijn. Het zit hem vaak in kleine dingen, die gewoon tussendoor kunnen.

Even alleen zijn op de badkamer 's morgens, in alle rust en stilte.

Een ritje alleen in je wagen of op de fiets.

In je eentje wandelen tijdens je pauze in plaats van te lunchen met je collega's.

Een avond scrollen of tv kijken vervangen door een goed boek en een meditatie.

Bijpraten met een vriendin en verder gaan dan koetjes en kalfjes.

Nooit commentaren op Facebook of HLN lezen (dat doe je als extravert beter ook niet, trouwens).

Als je ervoor zorgt dat jouw batterij niet zo hard in het rood gaat, heb je meer reserves - ook na een zeer extraverte dag - en zal de kater dus niet of minder hard toeslaan.


2. Rekening houden met de katers in je planning.

Want zoals gezegd, soms kan je zo'n kater gewoon niet vermijden. Soms zijn er dagen waarop je veel extraverte zaken hebt te doen, punt. Als je weet wat jouw valkuilen zijn als introvert, als je die kater een aantal keer hebt voelen passeren en geleerd hebt wat de oorzaken zijn, kan je daar rekening mee houden. Plan - voor zover dat mogelijk is - na een heel extraverte dag en heel introverte dag. Tijd alleen, weinig interactie, weinig prikkels, focus op en voedt je innerlijke wereld. Zelf haal ik bijvoorbeeld veel voldoening uit het geven van vormingen, het spreken voor en de interactie met publiek, omdat ik graag mijn kennis en passie overbreng. Maar de dag erna ben ik een schotelvod en leg ik mijn lat best heel laag. It is what it is!


Conclusie en tips? Jazeker!


Ben je eerder introvert? Verloochen jezelf niet! Wees alert voor je noden en je natuurlijke voorkeur. Je bent niet 'anders' omdat je je vaker uitgeput lijkt te voelen, omdat de wereld soms aanvoelt als 'teveel' of omdat je eigenlijk geen zin hebt in die receptie van het werk. Of omdat een lockdown op een bepaalde manier soms aanvoelt als een verademing, ook al mis je je dierbaren.


Ben je eerder extravert? Weet dat dat bestaat, zo'n energetische kater. Gun jouw introverte medemens die nodige recuperatie. Reken anderen niet af op hun introversie, weet dat zij vaak degenen zijn bij wie je terechtkan met je verhaal om echt gehoord te worden. Weet dat zo'n lockdown voor jou extra zwaar is en dat het normaal is dat dit weegt op jouw gemoed en jouw energie. Wees op die momenten alert voor jouw extraverte behoeften en zoek, binnen de mogelijkheden, die buitenwereld actief op.

 

Voor wie het zich nog afvroeg: ik ben introvert :-) Een "grotere" tactiek die voor mij goed werkt, is tijdens mijn vakanties helemaal loskoppelen, ook van online interactie. Het idee alleen al om even niet 'aan' te moeten staan, geeft mij energie. Ik heb dan ook besloten het deze zomer echt rustig aan te doen online. Dat wil zeggen: geen blogposts en geen nieuwsbrieven voor wie daarvoor is aangemeld tijdens de maanden juli en augustus. Ik blijf wel social media posts de wereld insturen, al neem ik daar ook even een break van tijdens onze zomerreis.

Reculer pour mieux sauter!

Ik wens jou een warme, ontspannende zomer die jou toelaat je batterijen helemaal op te laden!

bottom of page