Zoeken

ASMR als techniek om te ontspannen en in te slapen

ASMR of 'Autonomous Sensory Meridian Response': je hebt er misschien al over gehoord, maar wat is het nu precies? En moet je het nu normaal, raar of een beetje vies vinden? (SPOILER: zeker niet dat laatste, eye roll!). Het is in elk geval een gegeven dat niet zo makkelijk uit te leggen valt.

Laten we het eerst even proberen definiëren. Wikipedia beschrijft ASMR als 'een gevoelssensatie gekenmerkt door een tintelend gevoel dat begint op het achterhoofd en zich uitstrekt langs de nek en de rug'. Heel sumier en niet genuanceerd, maar daar komt het wel op neer. Niet iedereen is (even) gevoelig voor ASMR. Sommige mensen ervaren het tintelende gevoel slechts in geringe mate, veel mensen ervaren het helemaal niet. De ervaring kan niet gestuurd worden, het 'overkomt' je dus gewoon.

ASMR wordt uitgelokt door verschillende soorten visuele, auditieve of tactiele prikkels of triggers. Bekendste voorbeelden hiervan zijn: gefluister, een zachte stem, het gekraak van bepaalde voorwerpen, zachte tikgeluiden, iemand die jou persoonlijke aandacht geeft (zoals een kapper bijvoorbeeld. Aaah een kapper. Weet je nog? Good times!),...Laat ik even overschakelen op mijn persoonlijke ervaring om het principe verder uit te diepen.


Zo'n 10 jaar geleden zat ik op het randje van een bore-out door een foute job. In de wagen hoorde ik een interview met iemand die erg zacht en rustig sprak en ik ervaarde onmiddellijk een relaxerend effect. Ik vond het zo aangenaam om te luisteren dat ik in de wagen bleef zitten tot het interview gedaan was, ook al was ik al lang op bestemming.

Het was niet de eerste keer dat ik dit effect vaststelde, dus thuis ging ik op youtube op zoek naar 'whispering voice' (want je moet ergens beginnen) om dat gevoel opnieuw te kunnen oproepen. Zo kwam ik terecht op wat toen nog 'the whispering community' heette op youtube. Mijn verbazing toen dat dit 'een ding' was, was even groot als de jouwe nu! Wat bleek: een aantal youtube creators maakte zogenaamde fluistervideo's: vaak eerder audiofragmenten (soms ondersteund door beeldmateriaal) waarin ze simpelweg fluisterden met als doel de luisteraar te ontspannen. Korte tijd later ontstond de term 'ASMR' en de voorbije jaren groeide dit fenomeen online uit tot een gigantische ASMR community op youtube van honderdduizenden video's met triggers die ASMR zouden opwekken.

Intussen won ASMR aan bekendheid en haalde het al enkele keren de mainstream media. Wetenschappelijk onderzoek staat in de kinderschoenen, maar bevestigt intussen meer en meer de ervaring van miljoenen gebruikers die ons leert dat ASMR wereldwijd als tool gebruikt wordt om:

  • stress te verminderen

  • insomnia te bestrijden

  • angst(stoornis) te verminderen

  • simpelweg te ontspannen

  • te helpen focussen bij werk of studies

  • te ontprikkelen

Zelf gebruik ik ASMR al jarenlang om vlotter in te slapen. Voor zover ik mij kan herinneren, ook als kind al, heb ik moeite met slaap vatten. Uren kon ik wakker liggen, ook al was ik doodop. Mij overgeven aan de slaap was altijd moeilijk. Sinds mijn kennismaking met ASMR is dat probleem van de baan. Bij het slapengaan zet ik ASMR op via mijn koptelefoon en gewoonlijk haal ik het kwartier niet...​ Ik gebruik het ook wanneer ik voel dat het 'te druk' is geweest voor mij en ik moet kunnen ontprikkelen of wanneer ik geconcentreerd moet kunnen werken aan een project.


Intussen blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen de mogelijkheid om ASMR te ervaren (het tintelende gevoel) en hoogsensitiviteit. Daarmee bedoel ik dat de kans veel groter is dat je ASMR zal ervaren indien je hoogsensitief bent. Niet onlogisch, gezien je gevoeliger bent voor o.a. zintuiglijke prikkels. Ik ben er dus ook van overtuigd dat net hoogsensitieve mensen veel baat kunnen ondervinden van ASMR technieken met het oog op de hierboven beschreven effecten, dus los van het tintelende gevoel. Hetzelfde geldt volgens mij voor introverte mensen. In een drukke wereld waarin onthaasten soms moeilijk is, waarin veel prikkels aan hoge snelheid op je afkomen, waarin het leven veel van je vraagt, kan een techniek als ASMR helpen om te ontladen, te ontprikkelen en terug op te laden.


Daarom kies ik er bewust voor om enkele ASMR-technieken op te nemen in mijn aanbod, om mama's en wensmama's te helpen ontspannen. Voor zover ik weet gebeurt dit momenteel in België nog niet in een 'live' setting, enkel online via vooraf opgenomen video's. Het wordt dus ook voor mij een interessante ontdekkingsreis.

Wie meer wil weten over ASMR, kan gewoon even googlen, je vindt veel info online.

Mijn persoonlijke tip qua ASMRtist op youtube is Maria van Gentle Whispering ASMR.


Ik ben benieuwd of jij ervaring hebt met ASMR, laat het even weten!


Weetje: in het online programma dat ik binnenkort lanceer, "Je draagkracht als mama vergroten", ga ik hier nog eens dieper op in. Nieuwsgierig? Pre-registreer je dan alvast via deze link!