top of page
Zoeken

7 lichaam-geest strategieën om chronische stress te tackelen

Stress als deel van je leven


Natuurlijk staan wij allemaal bloot aan stress. Misschien ben je overwerkt op je job, loopt je relatie wat moeilijk, of heb je een zorgenkindje. Of gewoon: op sommige dagen probeer je niet kopje onder gaan door je werk, school, zorg voor je gezin, andere taken, financiën,... allemaal te combineren en speelt die stress ook echt wel op.


Nu, stress van voorbijgaande aard, vormen meestal geen significante bedreiging voor onze gezondheid. Wij kunnen als mens wel wat stress aan, indien die niet te lang te hoog blijft en er dus voldoende momenten zijn waarbij je stressniveau voldoende laag geraakt (en even laag blijft). Echter, wanneer die oorzaken van stress lange tijd aanwezig blijven, is de kans groot dat je chronische stress ontwikkelt. Laat deze pandemie daar een mooi voorbeeld van zijn, helaas.


Stress, en zeker chronische stress, heeft een negatieve impact op zowel lichaam als geest. Mensen met chronische stress kunnen onder andere last hebben van (hou je vast): moodswings, moeite om emoties te reguleren, verhoogde prikkelbaarheid, angst(stoornissen), depressie, concentratieverlies, huilbuien, slapeloosheid, vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, vaker ziek worden (door verminderde weerstand), hoofdpijn, andere fysieke pijn,... Dit zijn maar een paar voorbeelden...


Het nut van stress


Last hebben van stress, betekent niet dat je zwak bent, of dat je faalt. Opnieuw: stress is normaal, tot op een bepaald niveau dan toch, en het is ook normaal dat het je ongemak bezorgt. Stress is eigenlijk gewoon de natuurlijke reactie van ons lichaam en geest wanneer we reageren op een soort van 'bedreiging'. Jouw 'stress respons systeem' doet z'n werk door te signaleren dat er iets aan de hand is. Het helpt ons bijvoorbeeld om alerter te zijn, te vertragen, hulp te vragen, aan zelfzorg te doen, aanpassingen te doen aan hoe we leven en functioneren,... Stress heeft dus zeker zijn nut als signaalfunctie, als je er op de juiste manier mee kan omgaan. Daarom is het ook belangrijk om onze eigen reacties en signalen op stress goed te leren kennen en er op gepaste wijze te leren op reageren.


De linken in de stressketen


Stress kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan zinvol zijn om uit te zoeken hoe je je eigen stressniveau - vaak onbewust - beïnvloedt: hoe ervaar jij bepaalde situaties, hoe ga je ermee om, wat is jouw gedrag? Dit kan helpen om uit te zoeken wat je zelf kan doen om jouw stress te verminderen.

Een eenvoudig voorbeeld.

Onze slaap beïnvloedt ons humeur. Na een slechte nacht, kan dat al eens op 'onweer' staan. Ons humeur beïnvloedt hoe we ons voelen over onszelf die dag. Een slecht humeur helpt niet meteen om ons die dag sterk of goed te voelen, nietwaar? Die gevoelens beïnvloeden dan weer onze relatie met anderen (kort lontje, anyone?), die dan weer onze eigen gedachten en emoties gaan beïnvloeden (hoe voel jij je na een slechte interactie?). Die gedachten en emoties beïnvloeden hoe goed we voor onszelf zorgen, zoals bijvoorbeeld wat we die dag eten, of we genoeg bewegen, of we goed slapen,... Chocolade en wijn om de dag door te spoelen? Zetelhangen? Te lang opblijven en dan liggen piekeren? Gevolg: alweer niet uitgeslapen de volgende dag...

Herkenbaar?


7 manieren om met stress om te gaan


Omdat stress dus een impact heeft op zowel lichaam als geest, is het belangrijk om beide aspecten van ons als mens te betrekken wanneer we die (chronische) stress willen doen afnemen. Hier volgen 7 strategieën die kunnen helpen en waar aandacht wordt besteed aan zowel lichaam als geest.


1. Mindfulness

Mindfulness heeft als doel onze aandacht naar het hier en nu te brengen, zonder oordeel over onze gedachten of onze gevoelens. Het is aangetoond dat mindfulness onder andere helpt om stress en angst(stoornissen) te verminderen en emoties beter te reguleren. Neem zelfcompassie (medeleven, geen medelijden!) mee op in je mindfulness oefeningen. Mild zijn voor jezelf is cruciaal in het verminderen van stress.


2. Merk je piekergedachten op

Wanneer je je verliest in worst case scenario's, probeer eens te focussen op de KANS dat iets gebeurt en niet op de MOGELIJKHEID dat iets gebeurt. Jawel, dat zijn 2 verschillende zaken: hoe groot is de kans dat, wat jij je voor ogen haalt, effectief gebeurt? Denk daaraan in plaats van je voor de geest te halen dat het toch maar eens, wie weet, ook al is de kans super klein, zou kunnen gebeuren. Probeer ook je piekergedachten uit te balanceren. Bijvoorbeeld: "Het is momenteel heel moeilijk op mijn werk. Gelukkig heb ik mijn project goed kunnen afronden en heb ik fijne collega's." In plaats van enkel te blijven hangen bij de negatieve gedachte: "Het is momenteel heel moeilijk op mijn werk. Als ik die volgende opdracht niet goed afrond, verlies ik misschien wel mijn werk."

3. Verminder spanning in je lichaam

Doe een bodyscan meditatie, een progressieve relaxatie, doe yoga, laat je masseren, boek een accupunctuur sessie,... om je parasympathische zenuwstelsel (= je natuurlijke rempedaal, jouw relaxatiesysteem) te activeren. Beweeg voldoende en doe activiteiten die jij leuk vindt, waar jij energie van krijgt, om jouw stresshormonen te verminderen en voor een beter humeur.


4. Focus op slaap

Creëer een kalmerende routine voor je gaat slapen. Neem een warme douche, luister naar rustgevende muziek, masseer je voetzolen. Schrijf je piekergedachten neer enkele uren voor bedtijd om met minder stress door de nacht te gaan en beter te slapen. Probeer op een vast uur te gaan slapen en op te staan. Slaap niet te veel overdag.


5. Deconnecteer

Voorzie in je dag tijd zonder elektronische apparatuur. Lees, doe een creatieve activiteit, ga sporten. Breng voldoende tijd door buiten en in de natuur. Het is bewezen dat ons humeur verbetert en onze stress vermindert wanneer we meer in de buitenlucht zijn.


6. Creëer een dagelijke routine

Je dag visualiseren door je dagelijkse routine(s) neer te schrijven, kan een grote hulp zijn. Je kan een algemene routine hebben dat min of meer consistent is doorheen je dagen en een meer specifieke routine die enkel van toepassing is op bepaalde momenten. Gebruik tijdsvensters maar wees voldoende flexibel in functie van hoe jouw leven georganiseerd is. Vergeet je ontspanningsactiviteiten niet op te nemen! Misschien lijkt voorspelbaarheid (wat het creëren van routines doet) op het eerste zicht niets voor jou, maar het helpt wel degelijk om stress te verminderen en het gevoel te hebben dat je meer grip krijgt op je leven.


7. Maak je taken behapbaar

Door grotere taken, die op het eerste zicht onmogelijk lijken, op te splitsen in haalbare deeltaken en deze één voor één te tackelen, zal je je doel makkelijker en vooral met minder stress bereiken. Vier ook je kleine prestaties, want elke stap brengt je dichter bij het grotere doel dat je probeert te bereiken.


Het is slim om deze taakjes ook te blijven doen in tijden dat je weinig stress ervaart en meer dan genoeg tijd lijkt te hebben. Zo creëer je wat buffer voor wanneer die stress of die plotse deadline weer de kop opsteekt en verlies je minder snel de pedalen.

 

PS: wil jij ingrijpen voordat die (chronische) stress met jou aan de haal gaat? Lees zeker verder!


Binnenkort gaat LAAD ME MET RUST van start.

Een traject stress & burn-out coaching voor iedereen die:

  • hulp kan gebruiken bij stressreductie of stressmanagement

  • minder wil piekeren

  • beter wil (in- of door-)slapen

  • wil vermijden dat die dreigende burn-out zich effectief doorzet of die herval wil voorkomen. Of het nu door het werk, het leven ernaast, of een combinatie van beiden is.

Het traject zal bestaan uit een 5-tal sessies van 1,5 uur waarbij we inzetten op een combinatie van gesprekken, psycho-educatie, methodieken (meten = weten en je leert jezelf echt véél beter kennen) en praktische oefeningen. Het is een 1-op-1 begeleiding die zowel online als offline kan doorgaan (of een combinatie van beiden). In een tweede fase volgt mogelijks ook een groepstraject en voorzie ik de mogelijkheid om te werken op maat, buiten het traject om.


Nieuwsgierigheid geprikkeld? Wil je op de hoogte blijven?

Simpel: schrijf je in om tweewekelijks mijn tips & tricks in je mailbox te ontvangen of download mijn gratis meditatie en e-book. Op die manier kom je in mijn contactenlijst en verneem je het meteen wanneer dit traject concreter wordt!bottom of page